dissabte, 22 de març del 2014

Glogster



Aprenem a treballar amb Glogster

Glogster és una eina que ens permet fer murals o pósters multimèdia i està a l'abast de qualsevol persona, sobre tot, és molt útil per a educadors i per als alumnes.
A continuació mostrem totes les instruccions que van a permitir-nos crear el nostre propi mural.

Què hem de fer?

Doncs en primer lloc, hem de cercar en el nostre cercador habitual, per exemple Google, la paraula Glogster. Quan hi accedim ens sorgeixen dos tipus de Glogster: un d'ells educatiu per a emprar-lo a classe, creant usuaris. I l'altre és fent click en Glogster.com, com es mostra en el redolí rosa a la detra de la  imatge. En aquest cas, nosaltres agafarem la segona de les opcions. Per a poder entrar-hi podem enregistrar-nos o connectar-se des de el teu usuari de Facebook (xarxa social).





Una vegada hem accedit amb el nostre conte, hem d’elegir una de les plantilles que apareixen en la pàgina principal per a poder començar a treballar. Per a les persones que no tinguen cap experiència amb aquest programa, és recomnable emprar la primera que apareix anomenada Poster Glog.

Una vegada elegida la plantilla ja surt l’entorn de treball on podem començar a crear el nostre mural.
A continuació oferim una explicación de les opcions que apareixen en primer lloc, que són les que apareixen remarcades (en color groc) a la fotografia.



-TOOLS: són totes les eines i elements disponibles per a crear amb Glogster.

-La segona ICONA blava (en forma de fletxa) : serveix per a pujar arxius, com per exemple una imatge. Aquesta imatge que elegeixes pot serveis com a fons del teu entorn de treball o simplement com a imatge.

-La tercera ICONA blava: serveix per a afegir una imatge, un vídeo o una pàgina web. Al teu mural si fiques alguna cosa amb aquesta opció apareixerà en forma d’enllaç.


A continuació, analitzem tots els elements que ens mostra l’opció TOOLS, i a que a la imatge apareixen en una barra d’eines de color negre.



TEXT

Aquesta opció, com apareix a la imatge ens permet elegir el globus o els diferents globus que poden apareixer al teu mural. Una vegada que elegim el que volem, solament hem de donar-li a “Use It” i aquest globus apareixerà al mural.





Una vegada elegit, tenim moltes opcions per a modificar el nostre globus. Aquestes opcions són les que apareixen al voltant del globus com s’indica en la imatge. Les opcions que ens donen per a modificar-lo són les següents: podem ficar un text amb la lletra, el tamany i el color que desitgem. El globus es pot fer més gran o més xicotet emprant les fletxes que es situen a les cantonades. Podem duplicar-lo, portar-lo al fons, també es pot canviar el color de la caixa de text (globus), es poden ficar efectes i sombres, i per a finalitzar, podem afegir hipervincles per a que apareguen dins de la caixa de text.


GRAPHICS

En aquest cas, podem afegir al nostre mural icones o animacions, és a dir, imatges en moviment (són les que porten el nom de "Animated"). De la mateixa manera que ocorre amb els textos, aquesta opció també té totes les possibilitats de modificació que hem anomenat anoteriorment. Totes les opciones que nombrem tenen possibilitat d’edició.




IMAGE

Amb aquesta opció podem afegir qualsevol imatge que la tinguem al nostre ordinador, que la cerquem a Google o que la afegim des de el nostre Facebook. Cal destacar que al posar una imatge tenim l’opció de posar un marc, amb l’opció de “Frame”.

WALL

Aquesta opció ens permet escollir una imatge, ja siga de l’ordinador, de Facebook, de Google, o les que ofereix el programa. Aquesta imatge es col·loca al fons del nostre mural, com apareix a la següent imatge.


PAGE

Aquesta opció és molt pareguda a l’anterior ja que ens permet posar darrere de la pàgina principal que hem nombrat abans un altre fons, un color o una imatge, per a que aparega per darrere de l’altra. A continuació, es mostra com estan col·locades les dues imatges, és a dir, els dos fons. En aquest cas. Hem elegit un fons de color rosa, i apareix cobrint la pàgina sencera.





AUDIO

En aquest cas, podem afegir un so de tres maneres diferents: des de el teu ordinador, des d’un cercador i amb una grabadora que t’ofereix el programa. Quan ja elegim un hem de donar-li a “ADD PLAYER” per a que aparega en el nostre mural.

VIDEO

De la mateixa manera que els audios, els vídeos els podem afegir de les tres maneres. L’opció més recomanable i més àmplia, és afegir-lo des de YouTube. Una vegada elegit, tenim una altra opció que és afegir un marc a aquest vídeo en l’opció “ADD FRAME”.

Una vegada hem realitzat el nostre Glog, tenim dues opcions a la part superior:

-PREVIEW: per a previsualitzar el teu Glog i així veure com quedarà.

-SAVE: per a guardar el teu Glog una vegada l’hagues finalitzat. Quan ja has guardat el teu Glog apareix la següent pantalla on et dona tres opcions. La primera d’elles “Dashboard”, et porta al teu espai personal on tens tots els teus murals. La segona opció “Back to edit” serveix per a editar el Glog on estas. I la tercera de les opcions, com hem comentat abans, “Preview” serveix per a previsualitzar el teu mural.



En l’escriptori on apareixen tots els teus Glogs, o dins de cadascun d’ells, tú o altres usuaris poden deixar comentaris sobre el teu mural. D’altra banda, pots demanar una petició d’amistat a altres usuaris, ser fans d’ells o una vegada que els tingues, eliminar-los.
En aquesta pantalla principal, dalt de tot, on posa el nom de la pàgina Glogster, trobem l’opció de:
-MY GLOGSTER: si et fiques en aquesta opció et surtiran tots els teus Glogs que has creat. Una vegada et trobes en aquesta opció, pots ficar una imatge de fons per al teu escriptori, canviar el format de la plantilla o canviar-li els colors. 
Per a finalitzar, el programa t’ofereix un cercador, per a cercar Glogster d’altres usuaris amb el nom que tu desitges.
A continuació, mostrem un exemple d'un mural multimèdia realitzat amb el programa que hem explicat anteriorment. El tema que podem veure reflexat és la primavera i aquest mural està pensat per a xiquets i xiquetes de 10 anys. Espere que us agrade!



AMPLIACIÓ


En aquesta entrada hem pogut descobrir un nou programa disponible en la web per a poder crear murals o pòsters multimèdia. Però, ara és temps d’investigar una miqueta més. Per aquest motiu en aquest apartat oferim dos programes més que fan possible la creació d’un mural multimèdia.

Si cerquem a Internet “Programes o aplicacions per a fer murals” podem trobar 4.200.000 resultats d’aquesta cerca, això mostra que són moltes les possibilitats que ens ofereix Internet, en programes totalment gratuïts per a cobrir aquesta necessitat. Però en aquest cas, deixem de banda els quatre milions de resultats sobre murals multimèdia i ens centrem en dos programes que són més habituals i es troben més a l’abast de qualsevol persona.

Els programes mencionats anteriorment són  Photoscape i Power Point.

En primer lloc, el programa Photoscape ens permet crear murals, collages, editar imatges, etc. Totes les opcions que ens ofereix estan centrades en la creació i edició de imatges, dibuixos, textos, icones, etc. És per aquest motiu que resulta molt útil emprar-lo per a realitzar un mural multimèdia de qualsevol temàtica. En aquest mural es poden afegir tots els elements que hem nombrat anteriorment i afegir els dissenys i les modificacions que es desitgen. Encara que el programa ofereix moltes possibilitats, hi ha dos creacions que no són possibles realitzar amb Photoscape. Podem dir que la diferència amb Glogster és que aquest nou programa no ens dóna la possibilitat d’afegir sons i vídeos. Per tant, el mural amb Photoscape solament contaria amb fotografies, dibuixos, icones, text i efectes.

Aquest programa es pot descarregar gratuïtament al teu ordinador i així tens accés sempre que ho desitges. Una vegada hages creat el teu mural o collage hi ha diverses possibilitats, és a dir, podem guardar al nostre ordinador el nostre treball, a mode de fotografia; també podem imprimir-lo, per a conservar-lo en paper; o també podem publicar-lo en qualsevol bloc o xarxa social.

El següent vídeo mostra un tutorial del programa que hem mencionat, per a que tothom puga crear, dissenyar i modificar amb molta facilitat.



D’altra banda, el Power Point ja ens resulta més familiar per a tots, i a més a més, tenim, en aquest bloc, una entrada exclusiva explicant el seu funcionament. (Veure Pràctica4). En aquest cas, no ens centrem en crear un conte, com bé expliquem en la entrada anteriorment mencionada, sinó que en aquest cas, el programa també ens ofereix la possibilitat de crear un mural. Solament es necessita una diapositiva a la que es pot modificar el tamany per a fer el nostre pòster tan gran o tan xicotet com ho desitgem. Una vegada elegit el tamany, ja podem començar a crear el nostre mural afegint: text, imatges, símbols, formes, animacions, etc. I sense oblidar que tots aquests elements tenen possibilitat de modificació.

Hem de destacar que Power Point és més semblant a Glogster, ja que hi trobem en els dos les mateixes opcions de creació. En Power Point també tenim la possibilitat d’inserir àudios i vídeos al nostre mural. Aquest és l’element que el fa semblant amb Glogster.


Aplicació a l’aula

Els programes que ens donen la possibilitat de crear murals multimèdia són un recurs molt útil per a l’aula. A continuació, oferim una sèrie de avantatges i desavantatges de l’ús dels diferents programes que hem esmentat anteriorment.

 Utilització de Glogster

Aquest programa és una eina divertida i motivadora a causa de les seues diverses possibilitats de creació, de modificació i de publicació. Però, potser que siga més útil per als xiquets i xiquetes que es troben en cursos superiors de la primària, com pot ser cinqué i sisé, és a dir, seria convenient usar-lo al tercer cicle d’Educació Primària. Els motius d’aquest fet són aquestos: per a poder usar Glogster has d’enregistrar-te, per tant necessites crear un conte o tenir Facebook per a poder connectar-te des d’aquest. El programa està en anglés, fet que fa una miqueta més difícil les possibilitats de creació per part dels alumnes, (encara que les paraules que apareixen al programa poden ser conegudes per tots els xiquets i xiquetes d’aquestes edats).
En cursos inferiors als anomenats, també es pot fer ús d’aquest programa, però seria el mestre o la mestra l’encarregat/ada de crear un Glog per a després mostrar-lo als seus alumnes i treballar sobre ell. Per exemple: un Glog sobre la primavera. Una vegada realitzat per la mestra, tots els alumnes el podrien visualitzar i treballar a partir d’ell i crear manualment (o amb altres programes), altres semblants o diferents.

Utilització de Photoscape

En aquest cas, el programa també ens ofereix diverses possibilitats de creació, fet que fa possible que tots els alumnes puguen usar el programa. D’altra banda, el programa és totalment gratuït, solament es necessita descarregar al teu ordinador per a poder començar a treballar, no es necessita crear un conte. Photoscape es troba en diversos idiomes, entre ells el castellà, aquest fet fa possible que qualsevol xiquet o xiqueta entenga totes les paraules i elements que apareixen quan obri el programa.

Per tots aquestos motius, es considera que Photoscape si que es podria emprar en qualsevol curs de l’Educació Primària (també en el primer cicle, sempre amb l’ajuda i guia del mestre o mestra), sempre en una prèvia explicació i demostració per part de la mestra o el mestre abans de començar a treballar.

Utilització de Power Point

Aquest últim, com l’anterior són molt semblants quant a la seua senzillesa. Per aquest motiu també és un dels programes que és totalment gratuït i solament hem de descarregar-lo al nostre ordinador. Pensant en una escola, és totalment possible, que en els ordinadors que hi ha a l’escola estiga ja aquest programa o un paregut (amb un altre nom) que ja siga com un dels programes “bàsics” amb els quals conta l’ordinador escolar. Per aquest motiu, encara és més fàcil d’accedir. Amb aquest els alumnes tenen moltes possibilitats de creació, més motivadores i divertides per tots els efectes i animacions amb les quals conta el programa. D’altra banda, Power Point es pot trobar en qualsevol idioma, entre ells Català o Castellà, per tant no hi ha cap dificultat a l’hora d’emprar-lo.


Per tots aquests motius considerem que el programa més adequat, més motivador i amb més senzillesa és el Power Point, i per tant es podria emprar en qualsevol curs de l’Educació Primària, no solament per a fer un mural, com és aquest cas, sinó que amb ell tenim moltes possibilitats de creació, com per exemple: contes, presentacions, exposicions, redaccions, murals, etc.



Aquestes imatges s'han tret de www.Google.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada